Букмейкъри в България

Представяме Ви таблица, която показва всички лицензирани топ букмейкъри в България и какви са основните характеристики на всяка една от изброените платформи за залози. Нашата цел е да Ви помогнем с избора на букмейкър като предоставим достатъчно информация за предлагането на услуги за онлайн залагания на българския пазар.

Важни фактори при избирането на букмейкър

Нашият съвет е, преди да пристъпите към регистрацията в избраната от Вас платформа за залагания, да проверите предварително дали този букмейкър има разрешение от Държавната комисия по хазарта да упражнява дейността си на територията на Република България.

Притежание на лиценз от Държавната комисия по хазарта

Лицензираните сайтове за залагания на българския пазар са за предпочитане, тъй като ще Ви осигурят спокойствие и сигурност. Също така са и по-удобни за използване от нелегалните, защото няма да Ви се налага да търсите алтернативни линкове за вход. Едни от първите букмейкъри, които се сдобиха с лиценз за залагания в България са Ефбет, УинБет, Палмс Бет, Бет365, Bwin и Betfair. Предложенията в сайтовете на тези букмейкъри са сходни, като изключим това, че в Betfair ще намерите отделна категория за залози от типа на борса. Борбата на Bet365 за получаване на лиценз от Държавната комисия по хазарта в България беше изключително дълга. В крайна сметка обаче, Софийският административен съд взе финалното решение и букмейкърът получи желаният документ. В процеса по завоюване на лиценза за България, Bet365 беше представляван от компанията “Хилсайд Лимитид”, известна още като “Ню медия Малта”. Нелицензираните сайтове предлагат доста богат избор от всякакви видове залози. В платформите на 1xbet и Pinnacle например, можете да намерите всичко, от което се нуждаете за залагане в спортния, казино или покер раздел. Липсата на разрешение от Държавната комисия по хазарта обаче, не позволява пряк достъп до тези букмейкъри и единствения начин да достъпите до тях е чрез алтернативни линкове.

Величини на коефициентите

Коефициентите на залозите към различните събития в платформата на даден букмейкър са от изключително важно значение за залагащите. Най-често в платформите се наблюдават по-големи величини на коефициентите за футболните събития и по-малки за тенис, баскетбол и волейбол. Но все пак предложенията на букмейкърите са различни, затова можете да направите справка за коефициентите в конкретния спорт като посетите съответните букмейкърски сайтове. След това ще разберете дали Ви допадат предложените коефициенти и ще изберете лесно при кой от тях да заложите. Активните играчи са наясно с това колко значима е разликата в коефициентите при различните букмейкъри. Когато заложите на дадено събитие, което е с по-висок коефициент в даден сайт, Вие се възползвате и от шанс за спечелване на по-голяма парична награда. Стойностите на коефициентите са изключително важни за залагащите на комбинирани залози, а те обикновено са и най-често използваните от потребителите. Стойностите на коефициентите за футболни събития в лицензираните платформи са на добро ниво. Към предложените от легалните букмейкъри събития от други спортове обаче, не са налични достатъчно добри оферти за коефициенти. Това е едно от предимствата на нелицензираните букмейкърски сайтове, където ще намерите изобилие от високи коефициенти за събития от всеки вид спорт. Сайтът на Pinnacle, например, предоставя страхотни коефициенти дори за електронни и виртуални спортове. Платформата не е много популярна сред българските потребители, но в доста случаи, предлага по-високи коефициенти от тези в платформите на Betfair и Efbet.

Репутация на букмейкъра

Репутацията на сайта за спортни залагания също трябва да се вземе предвид преди откриване на сметка. Всъщност, въпреки че лицензите, издадени от комисията по хазарта, дават индикация за сигурност на играчите, препоръчва се също да се регистрирате в букмейкър, който има добра репутация, за да гарантира 100% сигурно изживяване на залаганията, без проблеми на хоризонта. Така в нашата класация сме включили само оператори, които отговарят на всички необходими критерии, свързани със сигурността на залаганията – за спокойствие.

Бонуси

Предлагането на бонуси от букмейкърите за различните категории на техните сайтове е пряко обвързано със залозите на играчите. Най-общо казано, бонусите за клиентите в почти всяка букмейкърска платформа са разделени в две групи – бонус оферти за нови потребители и бонус оферти за редовни клиенти. Всеки букмейкър предлага начална оферта, която се състои в получаване на допълнителни средства за залагане след регистрация в неговия сайт. Началните бонуси са с различен размер при всеки букмейкър. Сигурно е обаче, че бонусите с голяма стойност изискват изпълнение на по-трудни условия за превъртане. За да успеете да достигнете до евентуални печалби и усвояване на бонуса, ще трябва да положите усилия и да се заредите с търпение. Препоръчваме Ви винаги да се запознавате с правилата и условията на бонус офертите. Ако смятате, че сте способни да се справите с превъртането и срока на даден бонус, то тогава можете да пристъпите към регистрацията в избрания сайт. Но, ако мислите, че не бихте се справили с условията на някой от солидните бонуси, то тогава е по-добре да изберете оферта за начален бонус от друг букмейкър, която може да предлага по-малка стойност на бонуса, но пък и условията ще са по-лесни и съответно шанса Ви за печалба ще е по-голям.

Необходимо ли е използването на бонуси?

Решението да се възползвате от някоя от предложените бонус оферти за различните категории зависи изцяло от Вас. Вие преценявате дали използването на бонус ще Ви е от полза. Бонусите имат и предимства, и недостатъци. Едно от предимствата е, че чрез тях получавате безплатни допълнителни средства за залог. Бонус сумите могат да Ви помогнат за спечелването на добри награди. С получения начален бонус при регистрация, Вие имате възможност да разберете как функционира сайта и да направите залози без това да Ви коства загуба на лични средства. Бонусите в платформите обаче, не се получават даром от букмейкърите. За да усвоите сумата на бонуса и евентуалните печалби, генерирани чрез него е нужно да изпълните условия по превъртане на бонуса. Ако играчите не успеят да се справят с изискванията за превъртане на бонуса, те губят както сумата на получения бонус, така и своите средства. Затова Ви препоръчваме да се запознаете добре с процеса по усвояване на бонуси. Информация по тази тема можете да намерите в ревюто “Бонуси”, в нашия сайт. Както казахме първоначално, вземането на бонус от букмейкърите е изцяло въпрос на предпочитание. Повечето от потребителите не пропускат възможността за получаване на допълнителни бонус средства. Но има и такива, които желаят да играят само със собствени средства, тъй като по този начин имат постоянен достъп до сметката си, независимо как се развиват събитията и освен това не се подчиняват на изисквания и правила.

Възможности за залози

Важен фактор, на който трябва да обърнете внимание при избора на букмейкър е да проверите дали в платформата му се предлагат възможностите за залог, които Вие търсите. Коефициентите и бонус офертите към даден спорт в някои от букмейкърските сайтове могат да са много добри, но проверете дали са налични всички двубои и първенства към този спорт, защото при някои букита може да липсват събитията, от които се интересувате. Освен това е добре да проучите и какви пазари към спортовете се предлагат. Добро впечатление правят букмейкърите, които предлагат разнообразие от пазари за залози като например: азиатски хендикап. полувремена, брой голове, първо-краен, картони и много други. Отдавна потребителите не разчитат само на стандартния пазар “Краен победител”, затова, ако и Вие сте от хората, които предпочитат разнообразните и интересни залози, трябва да изберете букмейкър, който предоставя многообразие от предложения за залог.

Залози на живо

Залагането на събития, които се играят на живо е едно от иновативните изкушения, предлагани в платформите на букмейкърите. Потребителите проявяват голям интерес към залозите на живо, тъй като емоцията от залагането на събитие, което се случва в реално време е голяма и адреналинът по време на играта е сигурен. Събитията на живо обикновено се характеризират и с доста привлекателни коефициенти, което още повече засилва интереса на залагащите. Разнообразието от пазари за залог е също една от положителните черти на “Live” сектора. По време на игрите на живо, играчите могат директно да проследяват развоя на събитията и да правят изводи, на базата, на които да поставят залози.

Функции на залозите

Кеш Аут опция за затваряне на залози

Букмейкърите, които първи въведоха в платформите си функция, която дава възможност да прекратите залога си преди края на събитието, са Bet365 и Betfair. Функцията “Затвори залог” може да бъде назована в различните сайтове с различни имена, като например “Cash Out”, “Stop Loss”, “Cashback” и други. Но както и да се нарича тази функция при отделните букмейкъри, нейната същност е една и съща – да прекрати (затвори) Вашия залог, за да възвърнете сумата на направения залог или една част от нея. Функцията намира най-голямо приложение за залозите, направени на събития от раздела “На живо”. Тъй като при тези срещи действията се развиват изключително динамично е възможно резултатът на двубоя за секунди да се обърне и да доведе до загуба на Вашия залог. Ето в такива моменти можете да използвате функцията “Кеш Аут”, за да прекратите залога и да възстановите сумата си. “Кеш Бек” опцията се използва главно от залагащите на живи събития, защото им помага да спрат залозите, които виждат, че не се развиват според очакванията им и да направят нови. Чрез използването на тази възможност за спиране на залози можете да възстановите цялата сума на залога или част от нея, но със сигурност няма да изгубите цялата сума, която сте заложили.

Предаване на събития на живо

Букмейкърските платоформи, които са на топ ниво предлагат пряко предаване на събития, които се играят на живо. Вие можете да наблюдавате развоя на дадено спортно събитие в сайта на букмейкъра, посредством пряка видео връзка, известна като “Live Streaming”. След като изберете да гледате мач на живо, в сайта ще се отвори прозореца, който предава събитието в реално време. Качеството на картината, която се визуализира от този прозорец при повечето букмейкъри е много добро.

Създаване на залог

Някои букмейкъри предлагат опция “Създай залог”. Тя се отнася за залози, направени преди началото на дадено футболна среща. Bet365 е пример за букмейкър, предлагащ такава функция, при който, освен това се наблюдава и голямо разнообразие на налични пазари за залог към отделните футболни мачове. Когато изберете събитие, преди да е започнало, пред Вас ще се открият най-различни опции за залог, като в това число е и функцията “Създай залог”.

Функция “Промени залог”

Функцията, с която можете да променят Вашите залози не е налична във всяка букмейкърска платформа. Букмейкърите, при които можете да намерите тази опция са Bet365 и 1xbet. Тя позволява да промените залога си по време на събитието и е достъпна за по-голямата част от предоставените от букмейкърите спортни събития.

Мобилно приложение и мобилна версия

Залагането на различни видове хазартни игри дълго време се свързваше единствено с посещение на определените за тази дейност наземни обекти. С времето обаче развитието на технологиите в голяма степен промени предлагането на услугите, в това число и тези, предлагани от букмейкърите. Компаниите в хазартния бранш създадоха сайтове, до които потребителите могат да достигнат и през компютъра си, и през смартфона си. За да осигурят комфорт на клиентите, използващи мобилните си устройства за залагане, букмейкърите разработват специална мобилна версия, която се синхронизира с екрана на Вашето устройство и по този начин цялостният изглед към платформата е по-приятен. Някои от най-успешните букмейкъри предоставят и мобилно приложение, което също дава достъп на клиентите да използват всички функции на пълната версия на сайта. В повечето случаи мобилните апликации за залагане се поддържат от операционните системи Android и IOS. Към момента мобилните приложения осигуряват най-бързия достъп до платформите за залагане. Разработките на отделните букмейкъри за мобилна версия и мобилно приложение са различни. В някои случаи мобилната версия и приложението на конкретен букмейкър са с един и същи дизайн, а в други се различават. Разликите между двата метода за достъп до услугите за залагания не са много големи. Всеки от тях си има предимства и недостатъци, които могат да се отразят най-вече от самите потребители. Тези, които не поддържат операционна система, която позволява да се инсталира мобилната апликация на букмейкъра се насочват към използването на мобилната версия. Нейна положителна черта е, че не заема място в устройството. А повечето от активните играчи, чието устройство е с Android или IOS операционна система, избират мобилното приложение. То предлага наистина бърз достъп, но за сметка на това заема памет в телефона или таблета. В зависимост от предпочитанията си, залагащите избират как да достъпят до платформите за хазартни игри. Единственото, с което трябва да разполагате, независимо кой от методите за мобилно залагане ще изберете, е връзка с интернет. Повече информация за залагането през мобилни устройства ще намерите в нашето ревю “Предимства и недостатъци на мобилните приложения и уеб версиите на букмейкърите”.

Разплащателни методи в сайтовете на букмейкърите

След като изберете сайт, в които ще залагате е добре да се запознаете и с методите за разплащане, които той предлага. Обикновено букмейкърите предоставят възможно най-удобните разплащателни методи за клиентите, като например кредитни или дебитни карти, банков трансфер и електронни портфейли. Ако предпочитате електронни портфейли, най-често срещани в платформите за залагания са Skrill и Neteller. Препоръчваме Ви да се запознаете подробно с особеностите на всеки метод за извършване на депозити и тегления, тъй като някои от тях като Skrill не позволяват използване на бонуси при някои букмейкъри. Освен това, преглеждането на наличните начини за разплащане в даден букмейкърски сайт ще Ви даде информация и дали транзакциите са обвързани с някакви такси. Предложенията за разплащане са различни в отделните платформи. Някои от букмейкърите предоставят методи за депозит и теглене, които са абсолютно безплатни, тоест не начисляват никакви такси, колкото и пъти да ги използвате. При други пък се срещат методи, които позволяват еднократно безплатно депозиране или теглене и след това вече започват да се начисляват такси. Букмейкърите, които са на топ ниво отдавна освободиха потребители си от подобни такси при депозиране или теглене. Вече рядко ще срещнете такива, които използват методи, налагащи такси. Другият важен въпрос при избора на букмейкър и разплащателен метод е каква е минималната сума за депозиране. В зависимост от начина за разплащане, който сте избрали, в повечето случаи минималните суми за депозит са 10 лева или 10 евро.

Обслужване и контакти

Един от факторите, по които се оценяват букмейкърите е нивото на обслужване. Доброто отношение и вниманието към потребителите са от ключово значение за неговия положителен рейтинг на пазара за хазартни игри. Затова всеки само-уважаващ се букмейкър предоставя в платформата си необходимите методи за контакт с неговия екип. Връзката на клиента с букмейкъра е много важна, тъй като във всеки един момент за потребителя може да възникне проблем или да има нужда от допълнителни разяснения относно игри, бонуси и така нататък. В повечето сайтове начините за контакт са: връзка чрез телефонен номер, чат на живо през сайта и съобщение до букмейкъра чрез имейл. Букмейкърите, които са предоставили в платформите си бързи и удобни форми за контакт, позволяващи мигновена връзка с екипа по поддръжката заслужават Вашето доверие. Все пак Вие избирате кой метод за контакт Ви е удобен и можете да изберете сайт да залагате, разполагащ дори само с него, а не с всички възможни.

Кой букмейкър да изберем?

Имайки в предвид разнообразието от онлайн букмейкъри с лиценз за България, наистина изборът на сайт за залагане може да се окаже трудна задача. Освен, че не са малко на брой, букмейкърите включват и различни предложения в сайтовете си, които наистина могат да объркат потребителите. В някои от букмейкърските сайтове ще намерите добри коефициенти, в други по-подходящи за Вас бонуси, в трети единствени по рода си предложения за игри и така нататък. Изборът на платформа за залагане наистина не е лесен. Някои компании, които са едни от най-привлекателните за потребителите дори са принудени да наложат лимит на играчите. Съответно по този начин доста потребители се пренасочват към други платформи. За да Ви бъде най-лесно, ние Ви съветваме да помислите кое е най-важното нещо, което търсите в една платформа за онлайн залози. Когато определите сами за себе си от какво точно се нуждаете, тогава много по-лесно ще вземете решение за избора на букмейкър. Няма как да изберете перфектната платформа, понеже всеки букмейкър има плюсове и минуси. Това, което не можете да намерите при единия букмейкър, ще го намерите при другия, и обратно. Затова, ако например за Вас са най-важни коефициентите, сравнете тези величини при няколко букмейкъра и изберете този, който предлага най-високите. Ако пък Ви грабват бонус офертите, изберете букмейкъра с най-добър бонус за категорията, в която ще залагате. Уверяваме Ви, че предварителното проучване на предложенията от всички Лицензирани сайтове за залози в България е по-добрият вариант от това да съжалявате, че сте направили грешен или по-скоро, не толкова подходящ избор. Именно това е и причината да Ви запознаваме с детайлите около всички онлайн букмейкъри с лиценз за България. Колкото по-информирани сте за предложенията и функциите на отделните платформи, толкова по-компетентни ще сте и толкова по-лесно ще се ориентирате в света на онлайн залозите. И запомнете, че Вашите потребности определят кой от букмейкърите ще успее да Ви спечели като клиент.