Чат на живо в Efbet

Ефбет дава възможност на клиентите си да задават въпроси под формата на чат на живо. За да можете да се сдобиете с информация за търсените услуги, трябва да видите към кой раздел спадат или опция. Това е един от най-лесните и бързи начини да разрешите даден проблем или спор, който е възникнал по време на залог или игра.

В тази статия ще разгледаме начините да стигнете до чата на живо и да се свържете с оператор, така че да разрешите проблемите, които са се появили. Активирането на чата става за няколко минути и не е трудно дори и да сте нов играч и да не познавате всички опции.

От къде можете да активирате услугата?

За да активирате услугата, трябва да отидете в най-горния десен ъгъл на главната страница на сайта и да натиснете „Чат“. След това ще ви се отвори отделен прозорец, в който трябва да напишете името и си към кой отдел искате да отправите въпросите си. Когато сте готови, можете да натиснете бутона „Разговор“.

Какви отдели има в чата на живо?

В този чат има 9 раздела, които са насочени към различни услуги на букмейкъра. Избирайки някой от отделите с вас ще се свърже оператор, с който да коментирате даден проблем. Те са свързани с правилата, правенето на залог, технически проблем, проблеми при тегленето или правенето на депозити. Разбира се, ако не откривате това, което търсите, можете да изберете и “Друго”, където да поставите конкретния си въпрос.

Всичко, което трябва да направите е да изберете желания раздел и на изчакате да бъдете свързан с оператор, на който да зададете въпросите си. Разговорът ще продължи, докато не се разреши проблема или не получите желаните отговори.

Накрая бихме казали, че това е една от най-ценните услуги на букмейкъра. Чатът на живо ни дава възможността да навлезем по-бързо в играта като се научим да депозираме, теглим и други важни действия. Позволява ни също и да разрешим бързо възникнали проблеми, а това е много ценно и важно за безпроблемното правене на залози и печалби.